top of page

Mikä on ketoosi ja miten se toimii?



ketoosi ruokavalio

Ketoosi on kehon luonnollinen tila, joka saavutetaan vähähiilihydraattisen tai ketogeenisen ruokavalion avulla. Tässä tilassa keho käyttää ensisijaisena energianlähteenään rasvoja hiilihydraattien sijaan ja tämä on ketoosi. Miten päästä ketoosiin on siis yksinkertaisuudessaan kyse ruokavaliosta. Ketoosi alkaa, kun hiilihydraattien saanti päivittäisessä ruokavaliossa pidetään alle 20-50 gramman useamman päivän ajan. Tyypillisesti jo yhden yöunen jälkeen (noin 8 tuntia) keho voi saavuttaa lievän ketoositilan. Ketoaineiden tuotanto kuitenkin hidastuu henkilön lihavuuden myötä.


Erityisesti, jos henkilöllä on keskivartalolihavuutta, ketoosin alkaminen voi viivästyä. Ketoosi yleensä etenee ja saavuttaa täyden toiminnan 3-4 päivän jälkeen siitä, kun kehon glukoosivarastot ovat tyhjenneet hiilihydraattien rajoituksen myötä.


Rajoitettu hiilihydraattien saanti saa aikaan nopean glukoosivarastojen hupenemisen elimistössä. Tyypillisesti muutama päivä ketogeenista ruokavaliota johtaa siihen, että maksan glykogeenivarastot vähenevät, mikä pakottaa kehon etsimään muuta energianlähdettä.


Ketoosin hyödyt

Ketoosin terveyshyödyt ovat saaneet laajaa huomiota. Painonhallinta on yksi suurimmista syistä siirtyä ketogeeniseen ruokavalioon, sillä kehon energianlähteenä toimivat rasvat voivat edistää nopeaa painonpudotusta. Ketoosi edistää myös insuliiniherkkyyden paranemista, mikä on olennaista tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Ketoosia noudattavat raportoivat usein näläntunteen vähenemisestä ja tasaisemmista energiatasoista päivittäin.


"Ketoflunssa" hallinta


Ketoosin alussa jotkut saattavat kokea niin kutsutun "keto-flun", joka ilmenee päänsärkynä, väsymyksenä ja ärtymyksenä. Nämä oireet johtuvat siitä, että keho sopeutuu uuteen energianlähteeseen ja elektrolyyttitasapaino muuttuu. Oireet tavallisesti lieventyvät muutamassa päivässä. Keto-flun välttämiseksi on tärkeää juoda paljon vettä ja mieluusti elektrolyyttijauheen kera ja varmistaa riittävä rasvan saanti.

9 views0 comments

Commentaires


bottom of page