top of page

Miten päästä ketoosiin? Opas aloittelijoille

Updated: May 3

Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa keho polttaa rasvaa energiaksi hiilihydraattien sijaan. Tämä tila on ketogeenisen ruokavalion ydin, ja monille se on avain painonpudotukseen, energiatasojen paranemiseen ja jopa kroonisten sairauksien hallintaan.



ketogeeninen ruoka

Ensimmäinen ja tärkein askel ketoosiin pääsemisessä on hiilihydraattien merkittävä vähentäminen lähes kokonaan. Ketoosin saavuttamiseksi päivittäinen hiilihydraattien saanti tulisi rajoittaa noin 20–50 grammaan, riippuen aineenvaihdunnasta ja aktiivisuustasosta. Henkilökohtaisesti oma rajani on 20-30g päivässä. Tämä tarkoittaa, että tavanomaiset hiilihydraattipitoiset ruoat, kuten vehnä, leipä, pasta, riisi ja sokeri kaikessa muodossa, tulee jättää ruokavaliosta pois.




2. Lisää terveellisten rasvojen saantia


Kun mietitään, miten päästä ketoosiin, on tärkeää huomioida terveellisten ja pehmeiden rasvojen saantia. Ketoosissa kehon pääasiallinen energianlähde ovat rasvat, joten ruokavaliosi tulisi sisältää runsaasti laadukkaita rasvalähteitä, kuten avokadoa, pähkinöitä, siemeniä, täysrasvaisia maitotuotteita ja erityisesti oliiviöljyä. Oliiviöljy on erinomainen rasvalähde, sillä se sisältää runsaasti oleiinihappoa, joka on sydämelle hyödyllinen yksittyydyttämätön rasva.


3. Sisällytä proteiini sopivassa määrin


Proteiini on tärkeä osa ketogeenistä ruokavaliota, mutta sen liikasaanti voi estää ketoosin saavuttamisen. Suositus on nauttia proteiinia kohtuudella, noin 1–1.5 grammaa per painokilo päivässä. Proteiinilähteinä kannattaa suosia laadukkaita lihoja, kuten naudanlihaa ja kanaa, kalkkunaa, sisäelimiä, sekä kalaa ja äyriäisiä.


4. Huomioi elektrolyyttien saanti


Kun kysytään, miten päästä ketoosiin, ei elektrolyyttien tärkeys saa unohtua. Hiilihydraattien vähentäminen voi johtaa elektrolyyttien, kuten natriumin, kaliumin ja magnesiumin turhalliseen vähenemiseen kehossa. Varmista, että saat näitä tärkeitä mineraaleja riittävästi lisäämällä ruokavalioon esimerkiksi luonnollisia mineraalilähteitä kuten pinaattia, avokadoa ja pähkinöitä tai käyttämällä elektrolyyttivalmisteita. Elektrolyyttijauheita voi käyttää päivittäin ja ne maistuvatkin hyvälle.


5. Liikunta ketoosin edistäjänä


Liikunta on tehokas keino edistää ketoosin saavuttamista, sillä se auttaa kuluttamaan lihasten glykogeenivarastoja. Kun glykogeenivarastot hupenevat, keho alkaa tehokkaammin käyttää rasvaa energiaksi. Suosi kevyttä tai kohtuullista liikuntaa, kuten kävelyä, joogaa tai kevyttä kuntosaliharjoittelua, etenkin ruokavalion alkuvaiheessa.


6. Mittaa ketonitasoja

Yksi konkreettinen tapa seurata, miten päästä ketoosiin ja pysyä siinä, on ketonitasojen mittaus. Ketonitasoja voi mitata verestä, hengityksestä tai virtsasta saatavilla mittausvälineillä. Mittaustulokset auttavat ymmärtämään, kuinka hyvin olet ketoosissa ja mahdollistavat ruokavalion säätämisen tarpeen mukaan. Mittaus tuo myös mielenrauhaa, kun tiedät varmasti olevasi ketoosissa. Näiden tietojen jälkeen toivottavasti osaat vastata kysymykseen, että miten päästä ketoosiin? Muista kuitenkin, että ketogeeninen ruokavalio ei sovi kaikille. Suosittelen myös erityisesti ketoosin alkuvaiheessa, kolmen kuukauden jälkeen sekä puolen vuoden jälkeen käymään laboratoriossa mittauttamassa kolesterolit, triglyseridit sekä ALAT eli alaniiniaminotransferaasi.



Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page